Kozak Yaylasında Kozalak yayma...

Türkiye'nin çamfıstığı üretiminin büyük bölümü Kozak Yaylasında yapılır. Koca bir dağ fıstık çamları ile kaplıdır. Mayıs 2010 ve Temmuz 2011 de yaptığım iki yolculuk fıstığın hikayesini sizle paylaşmamı sağladı.

İşlemin en zor kısmında mevsimlik işçiler çalışır; kozalakları ağaçlara tırmanarak toplarlar. Hemen her yıl iki üç işçi ağaçtan düşme sonucunda ölmektedir. Bu röportaj onların anısına adanmıştır...

Bütün kış üreticiler çam ağaçlarını özenle korur, gözetir. Ağaçlarının altında hayvanlarını otlatırken ağaçlarına da evlatları gibi davranırlar.

Yazbaşında onlarca metrelik ağaçlara tırmanan mevsimlik işçiler kozalakları ağaçlardan dökerler. Dökülen bu kozalaklar güneşli boş alanlara kuruması ve açılması için yayarlar. Kavurucu sıcağın altında haftalarca çalışılan bu aşamadan sonra içinde fıstık bulunan küçük kozalak taneleri işleme fabrikalarına yollanır. İşleri biten işçiler kazandıkları parayla bir mevsimi daha kazasız belasız bitirmenin keyfiyle memleketlerine döner.